Viareggio

De Versilia, ook wel de Toscaanse Rivièra genoemd, vanwege de vele badplaatsjes langs de 30 kilometer lange kust. Te midden van beroemde pijnbomenbossen is Viareggio de drukste badplaats van Toscane. Met alle soorten van amusement, brede zandstranden en luxe winkels aan de lange boulevard. Viareggio is beroemd om zijn villa’s en hotels in Art-Nouveau-stijl. Een goed voorbeeld hiervan is Gran Caffé Margherita aan de boulevard. De haven is een interessante verzameling van scheepswerven, luxe jachten en vissersboten. Het carnaval van Viareggio, dat gehouden wordt op de zondagen in februari tot vastentijd, is in heel Italië beroemd. De in Lucca geboren componist Puccini leefde 5 km ten zuiden in zijn nu als museum ingerichte villa aan het Lago di Massaciucolli; hij componeerde er de opera’s La Bohème, Tosca en Madame Butterfly.

Florence (Firenze)

Voor liefhebbers van kunst en stedenschoon is Florence een hemel op aarde. Hoofdstad van Toscane en één der voornaamste kunstcentra van Europa. Firenze wordt wel het “Athene” van Italië genoemd vanwege de grote invloed die het vooral in de renaissancetijd op de westerse cultuur uitoefende. Vooral in de 14de eeuw onder invloed van de Medici bereikte het zijn grootste bloei, gebaseerd op handel. Onbeschrijflijk mooi, een ‘must’ om te bezoeken!

Lucca

Het rustige Lucca is een van de meest welvarende steden in Toscane en kent een rijke geschiedenis. Bezienswaardig, mooi in tact gebleven middeleeuws provinciestadje (in vroegere tijden de belangrijkste stad van Toscane) met veel winkels en mooie pleinen, waaronder het kostelijke Piazza dell”Anfiteatro, in de 2de eeuw gebouwd in de vorm van een amfitheater.(gebouwd op de ruïnes van een Romeins amfitheater) De 16de eeuwse wallen rond Lucca (deze stadsmuur is 4.200 m.) zijn herschapen in mooie promenades en vormen een geheel dat uniek is voor Italië. Binnen deze muren staan de belangrijke historische monumenten. Beklim ook de middeleeuwse Torre Guinigi, erg bijzonder omdat er eikenbomen groeien op de top. Buiten de wallen liggen de villa’s en tuinen. Lucca organiseert in de zomer het jaarlijkse ‘Lucca Summer Festival”, waar veel beroemde artiesten optreden (zie de website voor meer info: www.escapismmagazine.com) In het jaar 56 voor Chr. kwamen Caesar, Pompeius en Crassus in Lucca bijeen. In 1858 werd de beroemde componist Puccini in Lucca geboren, componeerde o.a. de opera’s La Bohème, Tosca en Madame Butterfly.

Pisa

Pisa is wereldwijd bekend om zijn scheve toren op het al even beroemde Plein der Wonderen (Piazza dei Miracolio). Maar de stad heeft heel wat meer te bieden dan de flink uit het lood staande toren en de Dom. Of de vakantie nu wel of niet op Pisa Aeroporto is begonnen, een bezoek aan de ‘scheve toren’ – de Campanile – mag natuurlijk niet ontbreken. Het blijft een bijzondere aanblik op deze mooie toren. De naast gelegen 11de eeuwse Dom is echter niet minder de moeite waard. In Pisa staat één van de grootste universiteiten van Italië. Dankzij het studentenleven zijn er veel gezellige en betaalbare restaurantjes, cafés en andere uitgaansmogelijkheden. In het oude centrum vindt u een aantal aantrekkelijke markten en winkelstraatjes. Er is genoeg te zien en ontdekken in Pisa voor een bezoek.

San Gimignano

De plaats trekt veel toeristen, vooral vanwege de bijzondere middeleeuwse architectuur. San Gimignano is bekend om zijn 14 torens die het silhouet van de stad domineren. Deze zijn in de 12de en 13e eeuw door rivaliserende rijke families opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral als prestige object. Op haar hoogtepunt had de stad ongeveer 72 torens. In de late middeleeuwen was deze stad erg welvarend omwille van diens ligging aan de pelgrimsroute naar Rome. Maar de pest epidemie van 1348 en later de omlegging van de pelgrimsroute betekende de economische ondergang maar wel het behoud van zijn middeleeuwse karakter. Alle straatjes gaan opwaarts naar het hoogste punt. Het stadje ligt midden tussen idyllische wijn-en olijfboomgaarden. San Gimignano is een van de bestbewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane en het is daardoor tevens een van de drukst bezochte. De overgebleven torens zorgen voor een bijzondere mooie aanblik als je door het glooiende landschap richting het stadje rijdt.

Volterra

Heel oude stad waar in de 8ste eeuw voor Christus de Etrusken zich vestigden. Uit die periode en uit de Romeinse tijd is nog veel bewaard gebleven. Prachtig uitzicht over de typisch Toscaanse omgeving (aanbevolen route: Saline-Pomarance-Larderello-Volterra).

Saturnia

Toscane kent heel wat kuuroorden en natuurlijke warmwaterbronnen maar dit is slechts één van de weinige bronnen die gratis voor het publiek toegankelijk is, met name de zwavelhoudende watervallen Le Cascatelle di Saturnia of ook wel le cascate del Gorello genoemd. De warmwaterbronnen liggen op ongeveer 2 kilometer van het pittoreske dorpje Saturnia. De bron zelf ontspringt in een vulkanische krater en het zwavelhoudende water zich verdeelt over verschillende door de natuur gecreëerde baden. De warmwaterbronnen zijn werkelijk een uniek spektakel en éénmaal ondergedompeld in het zwavelhoudende water met een constante temperatuur van 37 graden, waan je jezelf in het paradijs. Bovendien heeft het water door de aanwezigheid van koolstofdioxide en waterstofsulfide een positief effect op luchtwegen, de huid en het beendergestel. De bronnen zijn voor publiek toegankelijk op ieder uur van de dag, zelf s’avonds. Heb je zin om er een romantisch avondje van te maken neem dan een zaklamp mee want er is geen verlichting aanwezig. Tot slot: het beste moment om de waterbronnen te bezoeken is ongetwijfeld het voor-en najaar, omdat het in de zomer nogal druk is en het warme water op een hete dag niet echt verfrissend is.

Siena

Van Siena wordt gezegd dat deze zeer oude stad, wel net zo mooi en bijzonder is als Florence. De beroemde kathedraal van Siena (Duomo di Siena), het schelpvormige Piazza del Campo (stadsplein), het Palazzo Pubblico (voormalige zetel), de Torre del Mangia (102 meter hoge klokkentoren), en vele andere architectonische schatten, maken de stad tot een onvergetelijke ervaring. Wat je altijd bij blijft na een bezoek aan de stad is de kleur van de gevels en de daken, het zogenaamde “Terra Di Siena” wat in de hele wereld als zodanig bekend is geworden. Sinds 1995 staat de stad op de UNESCO werelderfgoed lijst. De stad is van een overzichtelijke grootte en het centrum is verkeersvrij. Vandaar dat alle bezienswaardigheden eenvoudig te voet te bereiken zijn.

Cinque Terre

Tussen La Spezia en Levanto liggen dicht bijeen de vijf middeleeuwse dorpen Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore in een streek die daardoor bekend staat als Cinque Terre. Het is een prachtig wild, ongerept berggebied met een ruw gekartelde rotskust en de dorpen hebben hun oude karakter en primitiviteit voor een belangrijk deel weten te behouden. Cinque Terre ligt in het noorden van Toscane en de naam betekent ‘5 landen’. Cinque Terre wordt ook wel de Bloemenrivièra genoemd. Tijdens de wandeltocht wordt u beloond met de mooiste uitzichten. Aanbevolen voor wandeltochten, eventueel te combineren met trein en boot.